Polaris Ranger Forum - Header Left   Polaris Ranger Forum - Header Right

acceleration issue????

This is a discussion on acceleration issue???? within the Full Size Ranger Discussion forums, part of the Polaris Ranger Forum category; Alright so got a problem with my 07 ranger 500 efi. Everything works and runs fine until I get to around 20 mph. No speedo ...

Go Back   RangerForums.net - Polaris Ranger Forum > Polaris Ranger Forum > Full Size Ranger Discussion

Full Size Ranger Discussion Talk about the full-size ranger

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-18-2011, 05:27 PM   #1
Senior Member
 
garmin220's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: polk county
Posts: 127
acceleration issue????

Alright so got a problem with my 07 ranger 500 efi. Everything works and runs fine until I get to around 20 mph. No speedo just guessing. When I floor it or just even try to accelerate it bogs down and doesn't want to go.

Any ideas?
garmin220 is offline   Reply With Quote
Remove Ads
Old 12-18-2011, 09:31 PM   #2
Senior Member
 
Slacker's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 442
Does it have a fuel filter? If so is it plugged? How does the air cleaner look? Any sort of blockage in the air intake? Any chance the muffler is plugged with mud or sometghing like that? These are the first things I'd look at.

Any backfiring or popping? If so there could be water in the fuel. Nothing a little Heet won't fix.
__________________
2008 Ranger Crew 700 Limited Edition
12,500 miles and counting as fast as possible
If you are in central California check this out!https://www.facebook.com/pages/Kern-...86051291452673
Slacker is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2011, 06:42 AM   #3
Senior Member
 
garmin220's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: polk county
Posts: 127
I was thinking air filter. Hasn't been changed since I bought it 160 hours ago. Where i ride is really dusty and muddy as well. As far as the fuel filter how do i check that?
garmin220 is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2011, 08:43 AM   #4
Senior Member
 
Russ Chastain's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 1,526
If it's like my '06 Ranger, you won't be able to check it very well, since it's a steel-encased inline filter and you can't see into it. But if you're on the original fuel filter and the machine has been in regular use since 2007, it's probably a good idea to change the filter anyhow.
Russ Chastain is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2011, 07:12 PM   #5
Senior Member
 
garmin220's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: polk county
Posts: 127
Yea it is probally the original. Wouldn't hurt to change it that's for sure. I'll prolly do fuel and air filters at the same time and see where it goes from there.
garmin220 is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2011, 10:52 PM   #6
Senior Member
 
Russ Chastain's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 1,526
Good idea. I think some of the air filters are washable, that might be a good idea. I'll probably clean mine this spring and try to make it an annual thing.
Russ Chastain is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2011, 06:44 AM   #7
Senior Member
 
garmin220's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: polk county
Posts: 127
So I bought a new airair filter. They didn't see any fuel filters listed for my ranger. I tried looking online and couldnt find one and Unless its in the tank i cant see one . Maybe my ride doesn't have one. They did sell me an inline fuel filter but ill have cut my line to put it in. Anyone else had this problem.
garmin220 is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2011, 08:28 AM   #8
Senior Member
 
Slacker's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 442
It's uncommon for wheeler with a carburetor to have a stock filter. It's a great idea to ad one in. The float bowl will catch most debris so it may also be a good idea to drain it while you are hunting this issue.
__________________
2008 Ranger Crew 700 Limited Edition
12,500 miles and counting as fast as possible
If you are in central California check this out!https://www.facebook.com/pages/Kern-...86051291452673
Slacker is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2011, 10:54 AM   #9
Senior Member
 
garmin220's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: polk county
Posts: 127
No carburetor. Mines efi.
garmin220 is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2011, 05:52 PM   #10
Senior Member
 
Russ Chastain's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 1,526
Hmmm. I just looked at my service manual 2005-2007 and in the EFI section it says there's a 30 micron strainer filter at the bottom of the fuel pump/pickup assembly - so unfortunately that is all down in your fuel tank and it's one big assembly.

Only way to clean it would be to take the whole thing out of the fuel tank and check it out. I have to go eat supper now but I'll try to post more on this in a bit... there's a section on testing the pump.
Russ Chastain is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   RangerForums.net - Polaris Ranger Forum > Polaris Ranger Forum > Full Size Ranger Discussion


Search tags for this page
05 polaris 330 wont accelerate above 20
,
2007 polaris ranger accelerator problems
,
2009 polaris ranger acceleration problem
,
accerleration sluggish on 2009 polaris ranger crew 700
,
fuel pressure test gauge polaris ranger
,
polaris 500 2008 ranger cuts out at top speed
,

polaris ranger 700 efi bogging down when giving it gas

,
polaris ranger crew 700 efi will not accelerate
,
polaris ranger idles fine but boggs out under acceleration
,

polaris ranger wont accelerate

,
ranger atv wont go giving it gas
,
rzr bogging down
Click on a term to search for related topics.

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Electrical Issue Hilltop Full Size Ranger Discussion 4 08-21-2011 10:06 PM
Ranger 500 EFI Electrical Issue cannizzj New Members 1 08-09-2011 11:47 PM
Mechanical or Electrical Issue cannizzj General Discussion 0 08-09-2011 09:13 PM
2011 Ranger 800 lurches during light acceleration in all gears mudlover Modified Tech Discussion 2 12-14-2010 02:09 PM
ACCELERATION 2009 POLARIS XP robg Full Size Ranger Discussion 4 05-18-2009 04:20 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:09 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.